Spinal Injury Rehabilitation Centre

SIRC set fra luften - smukt placeret i bakkelandskabet i Katmandudalen

SIRC – Et fristed i bakkerne

Himmelleg har været så heldige at få et samarbejde med genoptræningscenteret SIRC (Spinal Injury Rehabilitation Centre), som ligger et lille stykke ude på landet i et bakket landskab ikke langt fra Kathmandu. Centeret er en NGO som hjælper mennesker som har skadet deres rygmarv i ulykker. Hjælpen er både rettet mod det fysiske,  det mentale og det sociale og målet er at patienterne skal få mod på at klare deres nye liv som fysisk handikappede. På centeret får patienterne fysisk genoptræning af uddannede fysioterapeuter, men nok så vigtigt så får de også vejledning og terapi af psykologer og af mennesker som selv har været igennem ulykke og genoptræning. Til slut tilbyder centeret patienterne en social rehabilitering i form af en selvvalgt kursus, hvor de kan lære en færdighed som de kan gøre til deres levevej i fremtiden.

Her kommer Himmelleg ind i billedet. Et af de kurser som patienterne kan vælge er nemlig et hækle- og strikkekursus hvor de lærer at lave Himmellegs legetøj. SIRC og Himmelleg har sammen fastsat aflønning og forhold som alle parter er godt tilfreds med og som langt overstiger en almindelig løn til en ufaglært i Nepal.

Det er ikke nemt at være handikappet i et land som Nepal. Rygmarvsskader rammer særligt dårligt stillede gruppe, såsom bygningsarbejder og landarbejdere, og for disse grupper er det ekstra vanskeligt at klare sig efter en skade. SIRC gør meget ud af at hjælpe de dårligst stillede og der er flere foranstaltninger som gør det billigere og mere tilgængeligt for netop disse gruppe, blandt andet fondsstøtte og stipendier. Selvom SIRC gør et kæmpe stort stykke arbejde, er der brug for endnu mere hjælp til en positiv udvikling. Hvis du vil vide mere om SIRC kan du læse mere på deres hjemmeside.